Нови вртић „Валтер“ за 170 малишана

11/10/2022

Нови вртић ПУ „Миша Цвијовић“, под именом „Валтер“, отворен је данас у просторијама истоимене основне школе у Пријепољу. У пет учионица, које су настале адаптацијом некадашње трпезарије школе, биће смештено око 170 –оро деце узраста од две и по до шест и по година. Овај објекат ће, према речима представника локалне самоуправе, бити прелазно решење за смештај нових група деце до изградње вртића у Бостанима.

Простор од 250 квадратних метара у ОШ „Владимир Перић Валтер“, који се скоро 25 година није користио као трпезарија школе, претворен је у нове учионице са новим намештајем, креветима, играчкама и другом  опремом.

Урађено је све по стандардима, једино што је можда било потребно је заменити столарију, али о том по том. Ово што је урађено овде је фантастично, подсећа на један озбиљан простор и довољно за почетак. Овде је смештено шест група и то је подвиг за Пријепоље и мислим да после овог опремања нећемо имати више деце на чекању. Урађен је огроман посао и плод тога су просторије новог објекта који ћемо назвати „Валтер“ и тиме ћемо решити проблеме и потребе деце све до изградње новог вртића у Бостанима –рекао је на отварању новог објекта председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

У адаптацију простора уложено је 1.890.000 динара за грађевинске радове, док је за опремање простора из општинског буџета издвојено 1.600.000 динара. Осим финансијских средстава уложено је и доста труда и рада запослених у вртићу да све било прилагођено потребама деце која ће боравити у новим учионицама.

Ми смо од 130 до 150–оро деце сместили у овај објекат, имамо још једну поподневну смену из пројекта ЕЦЕЦ  (Инклузивног предшколског васпитања и образовања) и са њима ће бити око 170-оро деце. Што се тиче радника, то су све радници који су запослени у вртићу. Имамо и приправнике који су затворили нека радна места до јануара, тако да се надам да ће локална самоуправа обезбедити средства за ново запошљавање радника од јануара – објаснила је директорка ПУ „Миша Цвијовић“ Виолета Тошић.

Према речима председника Бабића, овај објекат је привремено решење за смештај деце чији број на листи чекања је увелико премашивао досадашње капацитете предшколске установе. Трајно решење биће изградња новог вртића у Бостанима, али се не може тачно рећи када ће радови почети јер то не зависи само од локалне самоуправе.

Што се тиче локалне самоуправе, све фазе смо одрадили. Прибавили земљиште и грађевинску дозволу, све је спремно за радове. Сад је све на Влади, мислимо да и они имају обезбеђена средства, међутим, када ће се „забости прва лопата“ то не знамо. Ми ћемо се трудити да убрзамо тај процес. Решење свих проблема ће бити када распишу позив за извођење радова. Очекујемо да би радови могли да почну на пролеће, изградња траје око годину и по, што значи да ће за две године ове просторије бити испражњене, а нови вртић усељен – додао је  Бабић.  

Неки од родитеља, чија ће деца бити смештена у новом простору, исказали су бојазан у вези са грејањем током зимских месеци, због старе столарије, али су добили уверавање да ће све функционисати како би требало. Учионице су повезане на систем централног грејање ОШ „Владимир Перић Валтер“ а, ако буде потребно, укључиваће се и додатна грејна тела. Храна ће се допремати из кухиње централног објекта „Наша радост“.

Leave a comment

Related Posts